Blog

Sosyal Medya Yönetimi Ve Analizi Hakkında İpuçları

Sosyal Medya Yönetimi Ve Analizi Hakkında İpuçları

Sosyal Medya Yönetimi Nedir? 

Facebook, Twitter, Instagram, Pinterest, YouTube gibi platformları kullanarak markanın bilinirliğini arttırmak ve müşterilerden geri dönüşüm almak için yapılan çalışmalar sosyal medya yönetimini kapsamaktadır. Sosyal medya kullanımının ne kadar fazla olduğunu hepimiz biliyoruz.

Sosyal medyanın etkisi ile web sitesine olan trafiğin artması, kullanıcıların markaya olan bakışının sosyal kanallarla şekillenmesi gibi etkenler sosyal medya yönetiminin önemini ortaya koymaktadır. 

Bir marka hakkında bilgi edinmek ve ona güvenebilmek için öncelikle sosyal medya hesaplarına bakıyoruz. Doğru sosyal medya stratejisi uygulayan markalar kullanıcılar tarafından fark ediliyor ve bu durum markaların satış performansını da etkiliyor. 

Sosyal medya yönetiminde dikkat etmeniz gerekenleri sizin için 4 maddede açıkladık. 

1-) Sektöre Göre Özel Strateji Belirleme 

Her sektöre uygun mutlaka bir sosyal medya platformu bulunmaktadır. Önemli olan ise en doğru platform(lar)da en doğru şekilde bulunmak ve kullanmaktır. Birçok sosyal medya mecrası bulunmaktadır ama bu sizin markanızın hepsinde yer alması gerektiği anlamına gelmemektedir. Öncelikle belirlenmesi gereken strateji hangi platform(lar)da yer almanız gerektiğidir. Daha sonra markanızın hedef kitlesi belirlenmeli; sosyal medya içeriklerinde hangi iletişim dilinin kullanılacağını netleştirilmelidir. Bu aşamada hedef kitleye nasıl sesleneceğimizi belirlemek çok önemlidir.  

2-) Sosyal Medya Takvimi ve İçeriklerinin Oluşturulması 

Sosyal medya yönetiminin en önemli kısımlarından biri de paylaşım yapılacak görsellerin belirlenmesi ve onlara uygun içeriklerin oluşturulmasıdır. Kullanacağınız doğru dil, görsel ve hashtagler sizin ön plana çıkmanıza yardımcı olacaktır. Sosyal medya yönetimlerinde sıkça yapılan yanlışlardan biri de bu iletişim dilini gerektirmeyen sektörlerde resmi bir dil kullanmaktır. Sosyal medya kullanıcılarının çoğu boş vakitlerini değerlendirmek ve eğlenmek için bu platformları kullanıyor. Sürekli resmi bir dil kullanımı kullanıcıların ilgisini çekmez ve takibi bırakmalarına sebep olabilir.   

İçeriklerin belirlenmesi kadar paylaşım zamanlaması da önemlidir. Markaya yönelik bir takvim belirleyip en doğru zaman dilimini seçerek içerikleri paylaşmak daha etkili olacaktır.

3-) Tasarımların Dikkat Çekici Olması 

Hazırlamış olduğunuz içerikleri doğru şekilde yansıtacak dikkat çekici görseller oluşturmalısınız. Sosyal medyayı aktif kullanan insanlar sürekli farklı ve dikkat çekici görseller beklemektedir. Başka bir deyişle; kullanıcılar çok fazla görsele maruz kaldıkları için artık sıradan çalışmaları görmezden gelmektedirler. Tekrara düşmek, sürekli aynı formatta görseller hazırlamak kullanıcıları bir süre sonra sıkmaktadır.

İlgi çekici, farklı tasarımlar kullanmak hedef kitlenizin sizi daha yakından takibe almalarını sağlayabilir

Trendleri takip etmek de bu aşamada çok önemlidir. Trendlerin çok gerisinde kalırsanız takipçileriniz bunu hemen fark edecektir.

4-) Takip ve Yönetim 

Sosyal medya hesaplarının yönetiminde en önemsiz görülen ve üstüne düşülmeyen kavram ise “etkileşim” denebilir. Sosyal medya yönetiminizin başarılı olmasını istiyorsanız takip etmek, gelen yorumları yanıtlamak gibi etkileşimin bir parçası olan unsurları ihmal etmemelisiniz.

Takipçi artışı, gelen yorumlar, olumlu-olumsuz mesajların takip edilmesi sizin hem müşteri profilinizin nasıl genişlediğini görmenize hem de yapmanız gereken değişikliklerin farkına varmanıza yardımcı olacaktır. 

Bir içerik planlarken içeriğiniz ilk olarak size doğru ve güzel gelebilir ama müşteri profiliniz için bu güzel değilse kendinizi ifade edecek ve hedef kitlenize uygun farklı bir tasarım düşünmeniz gerekmektedir. 

Sosyal Medya Analizi  

Sosyal medyada organik takipçiye sahip olmak önemlidir. Sahip olduğunuz organik takipçilerin fazla olması dikkat çekici içerikler ürettiğinizi gösterir. Sosyal medyada organik takipçi elde edebilmek için sosyal medya hesaplarınızın analizini doğru bir şekilde yapmanız gerekmektedir. 

Sosyal medyada hazırlamış olduğunuz içerikleri doğru analiz edebilmelisiniz. Kullanıcı profilinizde yer alan kişilerin nelere ilgi gösterdiğini belirleyerek daha yüksek trafiğe ulaşmanız mümkündür.  

Sosyal medyada yüksek bir trafiğe ulaşmak için kaliteli paylaşımlar ile takipçi sayınızı büyütebilirsiniz fakat bu uzun bir süreçtir. Bunun için sabırlı olmanız gerekmektedir. Eğer kısa sürede daha fazla kişiye ulaşmak istiyorsanız ve buna ayırabilecek bir bütçeniz varsa sosyal medya hesaplarınızda reklam vererek kısa sürede takipçi sayınızı arttırabilirsiniz.  

Sosyal medyada kendi markanızın analizi kadar rakiplerinizin analizi de çok önemlidir. Rekabette olduğunuz markaların neler yaptığını, hangi konumda olduğunu takip etmek sizin avantajınıza olacaktır. Emin olun onlar da sizin profillerinizi inceliyor. Rakip analizi yaparak kendinizi konumlandırabilirsiniz. Belki de farkında olmadığınız bir sürü eksikliklerinizin farkına varacaksınız.

Bütün bunların takibini yapmak oldukça zorlu bir iştir. Sosyal medya yönetimi için bir ajans ile anlaşmak sizin için her zaman daha faydalı olacaktır. Çalıştığınız ajans sosyal medya ile ilgili tüm aşamaları firmanız için profesyonel şekilde yöneteceği için hem daha iyi sonuçlar elde edeceksiniz hem de bu mecralara zaman ayırmak yerine kendi işinize odaklanabileceksiniz.

Sosyal medya yönetiminde, analizinde kullanılan birçok araç var. Sizler için faydalı olacağını düşündüğümüz araçları bir araya getirdik. Bu araçlar ile hesaplarınızı daha verimli şekilde yönetebilirsiniz.

1-) Boomsonar 

İstediğiniz birçok veriyi bulabileceğiniz bir platform. Aylık, haftalık, günlük hatta saatlik raporlar almanız mümkün. Demo isteyerek platformu test edip ona göre kayıt olabilirsiniz. 

2-) Semanticum 

Gerçek zamanlı sonuçlar sağlayan Semanticum özelleştirilebilen dashboard ve otomatik raporlama gibi seçenekler sunmaktadır. Semanticum; hedef kitlenin geri bildirimlerini raporlayarak müşteri memnuniyetinin ölçümlenmesine katkıda bulunuyor. Sağlanan Demo seçeneği ile araç hakkında daha detaylı bilgi edinebilmek mümkün.

3-)Sensekit

Sense Monitoring prestij ve itibar yönetimi çalışmaları için çözümler sağlıyor. Sense Monitoring, marka hakkında konuşulanları anahtar kelime bazlı olarak takip ediyor ve raporluyor; elde edilen içerikleri görselleştirerek kolay anlaşılır raporlar sağlıyor.

4-) Monitera 

Monitera sosyal medya platformlarının yanı sıra 400.000’den fazla mecrayı takip ettiğini ifade ediyor. Monitera potansiyel krizleri algılayarak markaya raporluyor ve kriz yönetimi alanında da çözümler sağlıyor.

5-) Rankur 

Online itibar yönetimi çözümleri sunan Rankur; sosyal medya monitoring, web monitoring, analiz ve raporlama gibi servislere sahip. Rankur otomatik analiz ve raporlamalar ile zamandan da tasarruf sağlıyor.

Son Bir Adım Kaldı!

Formu göndermeden önce aşağıdaki kutucuğu işaretleyip Onayla düğmesine tıklar mısınız? Böylece sizin bir bot olmadığınızı anlayabiliriz. Teşekkürler.